25 Kasım 2014 Salı

BAŞLICA ZEMİN ETÜDLERİ

(A.)  Soruşturma yapmak. Benzer ve çevredeki diğer binalardan sorarak gerekli yöresel bilgiler derlenmelidir. 

(B.) Muayene çukuru ya da çukurları açmak. Zeminin   durumuna göre  gevşek zeminlerde şevli veya kademeli   kendini tutamayan zeminlerde "İKSA"lı muayene çukurları açılır. Ayrıca   numune  silindiri ile çukur tabanından numune alınır.Zemine dik olarak sokulan iki ucu açık çelik silindir boru aşağıdaki şekilde görüldüğü  gibi daha sonra üst ucu kapatılarak zeminden dik durumda çıkartılır (Şekil I.1-a,b). 

(C.)  Sondalama yapmak. Küçük alanlar üzerinde çapı 2–4 cm. uzunluğu 3–5 m. olan "Deney Mili" ile sondalama yapılır. Mil zemine batırılır her 5 vuruşta bir milin zemine batma miktarları  ölçülüp bir grafiğe işlenir. Böylece zeminin dayanımı hakkında  ve mil ucuna yapışan zemin parçacıklarına bakılarak tabakalar hakkında fikir edinilir. Daha iyi bir sondalama işlemi de yaklaşık10 m. uzunluğundaki uzatma çubuklarına  2 m.lik sonda  ucu takılıp çevirmek suretiyle zemine sokulması  şeklinde uygulanan "Sondalama  Aleti" kullanılmaktır (Şekil I.2). 



(D.) Sondaj yapmak. Çok derinlerdeki zemin parçalarını  örselemeden çıkartmak ve alt tabakalar  hakkında   bilgi   sahibi   olmak için yapılır. Bir sondajı gerçekleştirebilmek için aşağıda   şekilleri verilen-Sondaj boruları -Sondaj uçları kullanılır Genellikle sondaj döndürerek çakarak ya da delerek uygulanır. 

(E.) Sondaj Kazığı kullanmak. Şekli aşağıda verilen bu yöntem 10 m. derinliğe   kadar zeminden örselenmemiş  örnek alma yoluyla yapılan kullanışlı bir uygulamadır. Burada   kullanılan sondaj  kazığı  "Burhard  Kazığı" olarak adlandırılan çelikten yapılmış ve iç içe geçme çift borudan oluşan  ahşap  başlıklı  bir borunun şahmerdanla zemine çakılması şeklinde uygulanır (Şekil I.3). 



Yukarıda anlatılan yöntemlerden  başka  daha  derin tabakalarda zemin etüdü yapmak için "JEOFİZİK" ve "FİZYOLOJİK" yöntemler   de   kullanılmaktadır. -Sondaj çubuklar 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder